Tandimplantat

Om Du saknar en eller flera tänder kan de ofta ersättas med implantat, det är titanskruvar som opereras in i käkbenet.

Steg 1

Det första som görs är att ta röntgen för att utreda om det finns tillräckligt med ben i det område där implantatet skall sättas. En annan förutsättning är att hälsan tillåter den operation som skall utföras för att sätta in implantatet.

Steg 2

Implantatet opereras in i käkbenet under vanlig lokalbedövning. Om Du är orolig så kan Du få en lugnande medicin. Implantatet skall nu läka in under två månader. Ofta kan implantatet belastas efter operationen med en provisorisk tand som sitter fast på implantatet, så slipper Du någon lös protes. Operationen tar högst en timme och man har sällan ont efter operationen. Du kan arbeta som vanligt dagen efter operationen.

Steg 3

När inläkningen är klar tas avtryck av implantatet och tänderna görs hos en tandtekniker. Du får återigen den provisoriska tanden som Du får ha tills den nya tanden är klar. Det brukar ta 2 - 3 behandlingar ca. 2 - 3 veckor innan tanden är klar. Det beror på hur många tänder som skall göras.

Steg 4

Nu är den nya tanden klar och provas in så att färg och form stämmer för bästa estetiska resultat. Tanden skruvas eller cementeras fast på implantatet. Rengöring är precis som en vanlig tand.

Du har två års garanti på implantatet.